Медичний центр "СІЛІЦЕЯ"
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Новини медичного центру [2]
Гомеопатія [1]
Дзеркало душі [1]
Дбайливим батькам [2]
Грудне вигодовування [2]
Вертеобрологія [4]
Неврологія [1]
Гірудотерапія (лікування п'явками) [1]
СЕС інформує [2]
Лікарські поради [5]
Замітки психолога [4]
Рефлексотерапія [1]
Форма входу
Наше опитування
Звідки ви взнали про наш сайт?
Всього відповідей: 266
Пошук
Головна » 2009 » Березень » 18 » Харчування жінки у період вагітності та годування грудьми.
16:34
Харчування жінки у період вагітності та годування грудьми.

Період годування грудьми не потребує дотримання будь-яких спеціальних дієт. Однак необхідно пам'ятати, що на формування молочних залоз під час вагітності та на вироблення молока протягом всього періоду лактації організм жінки витрачає внутрішні ресурси свого організму. У зв'язку з цим харчування вагітної жінки та матері, що годує грудьми свою дитину, повинно бути достатньо калорійним та збалансованим за вмістом всіх харчових речовин: білків, незамінних амінокислот, жирів, незамінних жирних кислот, вітамінів, мінеральних солей та мікроелементів.

Хорошим контролем правильної харчової поведінки вагітної жінки є збільшення її маси тіла, яке за весь період вагітності повинно складати: 10 кг — для жінок середнього зросту та нормальної угодованості (250 грамів за тиждень); 12-12,5 кг — для жінок з пониженою угодованістю (300 грамів за тиждень); 5-6 кг — для жінок з надмірним жировідкладенням.

Калорійність харчування матері, що виділяє до одного літра молока на добу, повинна бути підвищена в середньому на 700 ккал. Так, якщо для жінок середнього рівня фізичного розвитку (зріст 155- 165 см, маса тіла 55-65 кг), яка займається легкою або середньою за тяжкістю працею, енергетична цінність добового раціону складає 2500 ккал, то на період годування грудьми вона повинна бути 3200 ккал.

Із продуктів, які містять повноцінні білки, рекомендуються сир або вироби з нього, молоко, негострі сорти твердого сиру, кефір, ряжанка, відварене м'ясо, птиця. Курячі яйця (не більше одного на добу) можна використовувати у відвареному або смаженому вигляді.

Поряд із цим доцільно періодично включати в раціон страви із субпродуктів, наприклад, із печінки, яка багата не тільки на повноцінний білок, але також на мікроелементи, особливо
залізо, мідь, кобальт, вітаміни: В12, фолієву кислоту, які мають велике значення у профілактиці анемії як у годуючих матерів, так і у дітей.

Поряд із цим необхідно пам'ятати, що надмірне вживання годуючою матір'ю молока та молочних продуктів, яєць може викликати сенсибілізацію організму дитини до білка коров'ячого молока, з чим може бути пов'язане виникнення алергодерматозів у дітей, які перебувають на природному вигодовуванні. Як джерело жиру слід використовувати легкозасвоювані жири (вершкове масло, вершки, сметану). Обов'язковим є включення в щоденний раціон рослинної олії (соняшникової, кукурудзяної, оливкової) як основного джерела поліненасичених жирних кислот та вітаміну Е, необхідних для нормального розвитку дитини.
Важливо цілодобово включати в раціон фрукти, овочі, свіжу городину, ягоди, овочеві та фруктові соки.

Категорія: Грудне вигодовування | Переглядів: 3039 | Додав: admin | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
Mini chat