Медичний центр "СІЛІЦЕЯ"
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Новини медичного центру [2]
Гомеопатія [1]
Дзеркало душі [1]
Дбайливим батькам [2]
Грудне вигодовування [2]
Вертеобрологія [4]
Неврологія [1]
Гірудотерапія (лікування п'явками) [1]
СЕС інформує [2]
Лікарські поради [5]
Замітки психолога [4]
Рефлексотерапія [1]
Форма входу
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 190
Пошук
Головна » 2009 » Лютий » 25 » Здоровий сон немовляти. Чому це так важливо?
20:59
Здоровий сон немовляти. Чому це так важливо?
Довготривалий час сон залишався загадковим станом, про який по суті нічого не було відомо.
     Тривалий час за межами медицини залишалась практично третя частина житія людини. Весь існуючий комплекс діагностичних, лікувальних та профілактичних заходів використовувався тільки під час неспання людини. Крім того, тривалий час у побуті існувала думка, що сон має охоронну та лікувальну функції. Але чому під час сну у людини можуть статися інфаркт, інсульт, виникають напади епілептичних припадків, формуються та завершуються інфекційні хвороби? А все тому, що сон та неспання - не протилежні стани функціонування мозку, а взаємопов'язані стани, через які людина проходить протягом доби: напружене неспання, неспання, розслаблене неспання, дрімота, неглибокий повільний сон, глибокий повільний сон, швидкий сон. На кожній стадії мозок працює, але на іншому біохімічному рівні! А через свої координаторні центри він примушує по-іншому працювати всі інші органи та системи.
     У здорових доношених новонароджених дітей чітко повторюються цикли "сон-неспання" з тривалістю сну від 50 хвилин до 2 годин, та неспання - від 10 хвилин до півгодини. Дитина, яка народилася у термін 28 тижнів і менше постійно перебуває у стані сну, тому таке немовля вимушено годують до чіткої появи стану пробудження. Під час досліджень з'ясувалось, що відразу ж після народження немовля розпочинає свій сон із активної фази, що триває до 4-7 тижнів життя дитини. Такий тривалий проміжок часу, під час якого дитина спить, у поєднанні із активною фазою, необхідний для так званої ендогенної стимуляції розвитку нервової системи. Тому всі екзогенні чинники, які порушують тривалість сну в цей період життя немовляти, затримують цей процес. Які ж причини найчастіше примушують малюка не спати? Насамперед, це ушкодження самої нервової системи під час вагітності, пологів чи в перші дні життя, які об'єднують під загальною назвою перинатальна енцефалопатія. На друге місце виходять захворювання шлунково-кишкового тракту та органів дихання (зригування, кольки, закрепи чи проноси, гострий нежить, кашель і ін.). Третє місце посідають наслідки неправильного догляду за дитиною (штучне вигодовування неадаптованими сумішами, запрілості, невмотивований прийом медичних препаратів матір'ю, яка годує грудьми, або ще гірше приймання їх дитиною).
     Така затримка розвитку нервової системи приводить до подальшої затримки розвитку нормального біоритму сну, який набирає максимально інтенсивного темпу у 6-7 місячному віці немовляти та триває до 3-х річного віку, який ще називають першим кризисом у розвитку вищої нервової діяльності людини. В цей період ми можемо очікувати появу у дитини нервово-психічних розладів у вигляді невротичних реакцій, патологічної поведінки, заїкання, тиків. Систематичне недосипання у старших дітей призводить до формування патологічної реакції з боку інших органів та систем. Такі діти страждають частіше поганим апетитом, можуть мати невротичну блювоту, неутримання калу, з боку серцево-судинної системи - частіше всього порушення ритму серцевих скорочень, перебої або приступи серцебиття, з боку органів дихання спостерігається нав'язливий кашель, приступи задухи. Часто у дітей з'являються патологічні навички, порушення сну у вигляді сноходіння, сноговоріння та нічних жахів. А все розпочалось із порушення сну на першому місяці життя немовляти.
     Як за поведінкою дитини мама може розпізнати стадії сну та неспання немовляти і занепокоїтись їхнім розладом:
1.Глибокий сон: заплющені очі, регулярне дихання, відсутність спонтанних рухів у кінцівках та рухів очей.
2.Поверхневий сон: заплющені очі, нерегулярне дихання, незначні рухи в кінцівках, швидкі рухи очей.
3.Дрімотний стан: очі розплющені або напіврозплющені, рухи в кінцівках повільні.
4.Спокійне неспання: очі розплющені, жвавий погляд, мінімальна рухова активність.
5.Активне неспання: очі розплющені, жвавий погляд, виражена рухова активність.
6.Крик: очі розплющені або заплющені, різка рухова активність.
Шановні батьки! Якщо ви занепокоєні розладами сну вашого немовляти, зверніться за консультацією до фахівців - педіатра та дитячого невролога у медичний центр „Сіліцея".

Інна Маршук, дитячий лікар - невролог
Категорія: Лікарські поради | Переглядів: 14830 | Додав: admin | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
Mini chat